OB SKORAJŠNJEM ŽIVLJENJSKEM JUBILEJU

Spoštovani gospod jubilant, naš dragi gospod Ciril!

Ne zgodi se pogosto, da bi dočakali 100-ti rojstni dan rojaka, krajana in župljana Župnije Idrija pri Bači; še več – to ste Vi, spoštovani rojak, duhovnik lazarist in misijonar gospod Ciril Čarga, ki boste ta častitljivi življenjski jubilej zapisali 3. julija 2017, še vedno Bogu vdan in dejaven v službi Cerkve za dobro sočloveka.

Zato smo Vaši župljani in krajani Bogu in Devici Mariji še posebej hvaležni in izražamo vse spoštovanje in hvaležnost za vso pomoč, duhovno in materialno, ki ste nam jo izkazovali ob vseh Vaših obiskih v domačem kraju in njegovi okolici.

Kadar ste le mogli, ste se z vaših dolgih poti vračali v rodni kraj obiskat domače. Ni vam bilo težko obiskati vsakega, šli ste od vrat do vrat in vsakomur prinašali blagoslov, še posebej so vam bili ljubi naši bolni in onemogli, obiskovali ste jih tudi v Domu upokojencev v Tolminu.

Radi ste nas popeljali s seboj in nas vzeli na svoje poti, vodili ste nas od Mariapolija do Vam in po Vas tudi nam bolj ljubljenega in poznanega Porzusa v slovenski Benečiji, ki je bil po Vašem neutrudnem prizadevanju predstavljen tudi širši javnosti pred leti v katoliškem tedniku Družina kot beneški slovenski Lurd.

Ko ste odhajali na novo življenjsko postojanko v Torino, ste nas o tem obvestili in nas spomnili, da ste tam v mladosti začeli, da se vračate v Vaš novi-stari Torino, v prostore, ki ste jih spoznali kot bogoslovec in vam sedaj nudijo zavetje in nove priložnosti, da v častitljivih letih nadaljujete svoje duhovniško poslanstvo in delite Božji blagoslov sovrstnikom, obiskovalcem in drugim romarjem. Radi bi bili med slednjimi prav v teh dneh, da bi se videli in bi Vam mogli seči v roko - v pozdrav in voščilo. A če je Božja volja, sprejmite vsaj to naše skromno pisanje.

Spoštovani gospod Ciril, ko se Vas spominjamo, prihajamo do spoznanja, da ste bili domači prav povsod, torej Vam je bila domača za nas daljna Kanada, pa Kitajska … Kako ste nam pripovedovali o Vaših življenjskih postojankah, pa o pastoralnem delu in ljudeh …

Ostajate pravi popotnik, romar in misijonar v Božjem imenu, skromen in hkrati bogat, vzor, ki ga bi bilo vredno posnemati.

Ob Vašem visokem življenjskem jubileju – sto let – Vam izrekamo prisrčna in iskrena voščila za krepko zdravje, močno voljo, varen korak in Božji blagoslov.

Bog poplačaj. Bog Vas živi, gospod Ciril.

 

Idrija pri Bači, na praznovanju župnijskega praznika, v nedeljo, 25. junija 2017

                                                                                                                                                 Vaši župljani